1.GİRİŞ

Herhangi bir doğrusal programlama modeli, amaç fonksiyonu ve kısıtlayıcı kümesi şeklinde iki bölümde incelenebilir.Doğrusal programlamada maksimizasyon veya minimizasyon şeklinde oluşturulan amaç fonksiyonlan kısıtlayıcı kümesine göre optimize edilir . Bu optimizasyon sürecinde amaç fonksiyonlarının olabildiğince iyi değerler alması istenir . Yani amaç fonksiyonlan sınırlandırılmamıştır .

Hedef programlama kullanıcıya, amacın öncelikleri (üstünlükleri) bakımından bir optimal çözüm elde ederken, formülde birbirine zıt ve karşıt amaçlann mevcut olmasına da müsaade eder .Hedef programlama lineer programlamanın değerini ve becerikliliğini artıran bir çeşit ilave yapıdır .Hedef programlama genellikle;çözüm zıt amaçlann memnun edici performans düzeylerini sağladığında uzlaşma ile sonuçlanır .

Hedef programlamanın teknik avantajlarından biri de hiçbir hedef gerçekleşebilir olmasa bile, her zaman bir çözüm sağlamasıdır. Birbirine karşıt amaçların önceliklerine göre bir optimal sonuç elde edilir ve birbirine zıt amaçların amaç fonksiyonunda yer alması fırsatı verir . Hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını göstermek için sapma değişkenleri dikkate alınır . Amaç hedeflerden sapmayı en aza indirmektir . Hedef programlama planlanmış amaçları tatmin etmek ve bunlara uygun ve gerçekçi yaklaşmak için çalışır.

Hedef programlama sadece amaçların niteliklerini değil, bunların karşılaştırılmalarını ve hedeflerini de bildirir. Fakat bunlan bildirirken çok karmaşık prosedürler içermez. Ozellikle doğrusal hedef programlama mevcut doğrusal programlama yöntemleri tarafından basitçe çözülürler. Bu da hedef programlamanın bir başka avantajıdır.

Yukanda söylediğimiz gibi hedef programlamamn mantığında temel olarak farklılıklar vardır.Hedef programlama maksimizasyon ve minimizasyon problemlerinden farklı olarak belirlenen hedeflerden en az sapmalı çözümü bulmaya yöneliktir .

Hedef programlama aşağıda yazılı olan özel terminolojiyi kulIanır .

 

Amaç: KulIanıcı tarafından belirlenen genel nitelik (gelirin artırılması, pazar payını koruma)

Hırs seviyesi: Karar veren kişinin ortaya koyduğu hedefın sayısal değeri (5000 dolar haftalık gider, % 15 Pazar payı)

Sapma:Çözümle sağlanan gerçek performans seviyesi ile modelIe belirlenen amaç arasındaki fark.

Öncelik: KulIanıcı tarafından amaç fonksiyonlan için belirlenen önem sırası

Karar değişkenleri: Karar vermek için araştırdığımız bilinmeyenler kümesi.

Sağ taraf sabitleri: Kaynak değerlerini ifade eden değerlerdir . (bi ile ifade edilir . )

Hedef: Belirlenmiş bir hedef kısıtı içinde belirlenmiş sağ taraf sabiti değerinden sayısal sapmayı en küçükleme isteğidir.

Öncelikli üstünlük faktörü: Hedef programlama modelinde, hedeflerin düzenli bir şekilde yapılanmasını sağlayan bir sıralama sistemidir. (Pk ile gösterilir, k=1,2,.....K, K, modeldeki hedeflerin sayısıdır . ) Amaç fonksiyonunun oluşturulabilmesi için en önemliden daha az önemliye sıralanan hedefler,ilk önce birinci öncelikli hedefin karşılanmasını daha sonra sırayla diğer hedeflerin karşılanmasım gerektirir. Bu durum şu ilişki ile gösterilebilir:

(En önemli hedef) P1>>P2>>> Pk (En az önemli hedef)

Sapma değişkenleri: Hedef kısıtın sağ taraf sabitlerinden pozitif veya negatif sapma olabilme imkanını ifade eden değişkenlerdir. i=l, 2,......1 için di- ve di+ ile gösterilirler. Bu değişkenler dogrusal programlama modelindeki aylak değişkenlerle aynı gibi düşünülebilir.

Diferansiyel ağırlık: k. seviyede i. hedeften oluşan sapmaya ilişkin matematiksel ağırlık olarak ifade edilir. Wki ile gösterilir.

1.1.HEDEF PROGRAMLAMANIN YAPISI

Hedef programlamamn yapısı lineer programlamadan kısıtları ve amaç sistemi açısından farklılık arz eder . Hedef programlamada hedef değerlerinin belirlenmesi için ilk olarak problem doğrusal programlama modeli şeklinde ifade edilir. Buradan hareketle, hedef programlama modelinde amaç fonksiyonu, her bir kısıtlayıcı için belirlenen hedeften oluşacak sapmalan minimize etmeye yönelik bir şekilde oluşturulur . Aşağıda kısa şekilde matematik modelini verdiğimiz doğrusal programlama modeli için hedef programlama modelini oluşturalım.

Amaç .fonksiyonları:

Maksimum Z1 = f1(x)

Minimum Z2 = f2(x)

Kısıtlayıcılar

a1j (x) £ b1

a2j (x) ³ b2

a3j (x) = b3

ve x ³ 0 j = 1,2,3,.......,n

Bu durumda hedef programlama modeli için kısıt koşulIarı aşağıdaki gibi gerçekleşir.

a1j (x) £ b1

a2j (x) ³ b2

a3j (x) = b3

f1 (x) ³ b4

f2 (x) £ b5

ve x ³ 0 j = 1,2,3,.......,n

Burada doğrusal programlama modelinde Z1 amacı maksimizasyon yönlü olduğu için hedef programlama modelinde bu fonksiyonun belirlenen bir hedef değerini (b4) aţması beklenir. Benzer olarak, Z2 amacı minimizasyon yönlüdür, bu nedenle de f2 (x) fonksiyonunun b5 değerini aşmaması arzulanır.

f1 (x) ve f2 (x) amaç fonksiyonlan için hedef değerlerini belirlemede bireysel optimal çözümler kulIanılabilir. Aşağıda N adet karar değişkeninden oluşan ( X1, X2, X3,..... Xn )ve İ adet amacı olan bir modelin kısıtları mevcuttur. Burada Gi , İ adet amacın hedefıni, a1j ise problemin teknoloji matris sabitlerini göstermektedir.

a11x1 + a12x2 + ...................................+a1nxn =G1(Hedef 1)

a21x1 + a22x2 + ...................................+a2nxn =G2(Hedef 2)

a31x1 + a32x2 + ...................................+a3nxn =G3(Hedef 3)

a41x1 + a42x2 + ...................................+a4nxn =G4(Hedef 4)

… … …… ………

… … …… ………

… … …… ………

ai1x1 + ai2x2 + ...................................+ainxn =Gi(Hedef i)

Eğer bu denklemler mutlak eşitlik olarak alınırsa problemin gerçek çözümü olmaz. Gerçek çözüm amacın altında veya üstünde bir performans sağlar. Bundan dolayı gerçek çözümle amaç arasına bir sapma değişkeni yerleştirmek durumundayız. Bunun matematiksel ifadesi ţöyledir.

Di =S aijxj - Gi

Burada Di İ nolu amacımıza ilişkin sapma değerini yansıtır.Di elde etmek istediğimiz değerin altında veya üstünde olabilir. Bundan dolayı Di negatif olmayan Di- ve Di+ olarak adlandırılan iki değişken olarak tamamlanabilir. Burada Di- İ. hedeften negatif sapmayı Di+ ise İ. hedeften pozitif sapmayı belirtir . Yukanda açık şeklini yazdığımız kısıtlarda Di yerine [Di+ - Di-] değerlerini yazarsak model kısıtları

a11x1 + a12x2 + ...................................+a1nxn =G1+ [Di+ - Di-]

a21x1 + a22x2 + ...................................+a2nxn =G2+ [Di+ - Di-]

a31x1 + a32x2 + ...................................+a3nxn =G3+ [Di+ - Di-]

a41x1 + a42x2 + ...................................+a4nxn =G4+ [Di+ - Di-]

… … …… ………

… … …… ………

… … …… ………

ai1x1 + ai2x2 + ...................................+ainxn =Gi+ [Di+ - Di-]

şekline gelir .Genel kulIanım açısından modeli kapalı formda ve düzenlemiş olarak yazarsak model aşağıdaki şekilde ifade edilebilir .

a1j (x) + d1- - d1+ = b1

a2j (x) + d2- - d2+ = b2

a3j (x) + d3- - d3+ = b3

f1 (x) + d4- - d4+= b4

f2 (x) + d5- - d5+= b5

di- * di+=0

ve x , di- , di+³ 0

i=1,2,3,4,5

j = 1,2,3,.......,n

Burada yer alan son kısıtlayıcı belirlenen herhangi bir hedeften aynı anda hem negatif hem de pozitif sapma olamayacağını belirtir. Yani di-³ 0 ise di+= 0 olmalıdır. Bu durumun tersi de geçerlidir. Eğer her iki sapma değişkeni de sıfıra eşitse ilgili hedef tamamen karşılanmıştır. Bu hedef programlama için arzulanan bir durumdur . Bununla birlikte birbiriyle çelişen yapıda olduklan göz önünde bulundurulmalıdır . Bu durumda yukanda verilen model için 5 hedefe birden ulaşmak veya sapma değişkenlerinin tamamım sıfır yapacak bir çözümü elde etmek çok zordur.

1.1.1.HEDEF PROGRAMLAMA TÜRLERİ

Hedef programlama modelIeri tek ve çok amaçlı olarak iki bölümde incelenebilir. Tek amaçlı hedef programlamada amaç fonksiyon değişkenleri etken veya etkisiz olarak ikiye aynlır . Çok amaçlı hedef programlama ise eşit öncelik dereceli hedefler ve farklı öncelik dereceli hedefler başlıklan altında incelenebilir .

Eğer model tek amaçlı bir hedef programlama modeli ise amaç fonksiyonunun genel hali

Minimum Z =C+ Dh+ + C- Dh-

olur. C- ve C+ sabitleri alt ve üst sapmalara atanmış farklı etkileri belirtİr. Eğer değişkenler etkisiz ise(model etkisiz türde tek amaçlı ise) bu C- ve C+ sabİtlerinin eşİt veya 1 olması anlamına gelmektedir .

Eğer çok amaçlı bir model ve orantılı hedefler mevcut ise; yani aynı ölçü birimine sahip iseler ve dereceleri eşit ise model tek amaçlı fonksiyonun bir formu olur. Form aşağıda yazılı hale gelir.

Minimum Z =S (C+ Dh+ + C- Dh-)

Diğer taraftan çok sayıdaki hedefler orantısız ise model tek amaçlı bir program olamayacağından çok amaçlı bir sistem halini alır. Günlük hayattaki uygulamalarda en sık karşılaşılan durum bu olduğu için üzerinde yoğun bir şekilde yarar vardır

Hedef programlama yönteminde amaç fonksiyonu belirttiğimiz gibi hedeflerden oluşacak sapmaları minimize etmeye yöneliktir. Hedef programlama yönteminde amaç fonksiyonunun oluşturulabilmesi için ulaşılmak istenen hedeflerin hiyerarşik bir yapıda verilmesi gerekir .Hedef programlama, karar vericinin tercih yapısını kulIanarak hedeflerin en önemliden daha az önemliye sıralanmasını gerektirir . Bu sıralama işlemi sözel veya sayısal olarak yapılabilir . Sözel durumda, karar verici kendisi için birinci derecede önemli hedefı, ikinci derecede önemli hedefı vb. belirler. Birinci hedefın öncelik sırasım P1 ile ifade edersek P1 önceliğini diğer önceliklerden birine eşitleyecek herhangi bir sayı yoktur . Yani, modelde ilk olarak birinci öncelikli hedef karşılanmalı, daha sonra sırasıyla diğer hedeflerin karşılanmasına çalışılmalıdır. Bu durumu matematiksel olarak aşağıdaki şekilde ifade edebiliriz.

P1 >>> P2 >>>………………….Pk >>> Pk+1

Bu gösterimde P1 >>> P2 yazılımı P1'in P2'den çok büyük olduğunu belitmektedir.

Hedeflerin sıralanması sözel olarak gerçekleştirildiğinde amaç fonksiyonu aşağıda verildiği gibi oluşur.

Minimum Z =S PiHi(Di+ + Di-)

 

Burada Hi (Di+, Di- ) olarak kapalı şekilde verilen fonksiyon, doğrusal programlama modelindeki fonksiyonların incelenmesi ile oluţur . Bu şekilde hedef sıralama işleminin sözel olarak yapıldığı modelIere öncelikli hedef programlama modeli denir.

Hedeflerin önem ( öncelik ) dereceleri sayısal olarak ifade edilebilir . Yani hedefler arası ilişkiler tedricen ağırlık kavramı kulIanılarak ifade edilebilir. Örneğin; 1.hedef 2. hedeften 3 kez, 2.hedef 3 . Hedeften 2 kez ağırlıklı vb.gibi

Bu durumda amaç fonksiyonu aşağıdaki şekilde oluşur.

Minimum Z Wi( Di+ , Di-)

Burada Wi değişkeni, i.hedeften oluşan sapmaya ilişkin ağırlığı göstermektedir. Amaç fonksiyonu bu ţekilde olan modelIere Archimedean Hedef Programlama Modeli denir.

Yukanda sözünü ettiğimiz her iki hedef programlama modeli de simpleks yöntemle veya grafik yöntemle çözülebilir . Ayrıca, öncelikli hedef programlama modeli çok amaçlı programlama türlerinden olan ardışık optimizasyon yöntemi ile de çözülebilir.

Bu açıklamalardan sonra hedef programlama modeline ilişkin ardışık optimizasyon yöntem çözümünü ele alalım.

Amaç Fonksiyonu

Minimum Pı ( d1+ + d2- + d3+ + d3-) + P2 ( d4- + d5+ )

Kısıtlar

a1j (x) + d1- - d1+ = b1

a2j (x) + d2- - d2+ = b2

a3j (x) + d3- - d3+ = b3

f1 (x) + d4- - d4+= b4

f2 (x) + d5- - d5+= b5

di- * di+=0

ve x , di- , di+³ 0

i=1,2,3,4,5

j = 1,2,3,.......,n

Bu modeli incelediğimizde en önemli hedefin uygun bir çözüm alanı oluşturmaya atfedildiği görülür . Amaç fonksiyonuna girecek olan sapma değişkeni ise aşağıdaki şekilde tesbit edilir. Örnekte 1 nolu kısıtın a1j (x) £ b1 şeklinde olduğu görülmektedir. Yani bu kısıtlayıcı b1 den küçük değerler alabilir. Buradan hareketle d1- sapma değişkeninin O'dan büyük olabileceğini d1+ sapma değişkeninin ise olabildiğince O'a yakın olmasını istediğimizi söyleyebiliriz. Bu nedenle amaç fonksiyonunda d1+ sapma değişkenine yer vermekteyiz. Aşağıdaki tabloda kısıtlayıcı yönü ile amaç fonksiyonunda yer alacak sapma değişkeninin ne olacağını belirten ilişki gösterilmiştir .

Hedeflerin öncelik ilişkilerine göre sıralaması yapılırken her zaman için birinci öncelik doğrusal programlama modelinde yer alan kısıtlayıcılara aittir.Yukandaki örnekte de görüldüğü gibi birinci öncelik doğrusal modelin kısıtlarına ikinci öncelik f1 (x) ve f2 (x) fonksiyonları ile belirlenen hedeflerden oluşan sapma toplamlarına ait minimizasyon işlemine verilmiştir .

1.2.HEDEF PROGRAMLAMA PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ

Genel olarak etkili yada etkisiz değişkenli olsun tek amaçlı hedef programlama modelIerinin çözümü için simpleks algoritması kulIamlır. Çok amaçlı hedef programlama modelIerinde ise P1 amacının P2 amacından önce dikkate alınması gerekir. Bundan dolayıdır ki genel amaçlı simpleks prosedürü çok amaçlı hedef programlama fonksiyonları için kulIanılmaz.Biz şimdi değiştirilmiş simpleks metodunun çok amaçlı hedef programlama fonksiyonlan için kulIanımını tartışalım. En yüksek önem dereceli amaç fonksiyonunun optimizasyonundan sonra bir sonraki yüksek dereceli öneme sahip amaç fonksiyonu, önceki yüksek dereceli amaçlardan sağlanan performans seviyesi etkilenmeden optimize edilir. Bu yöntem çok sayıda amaca sahip geniş problemler için kulIamşsızdır , bununla birlikte birçok problem için kulIamlmaktadır . Geniş problemler için geliştirilmiş QS, LİNDO ve hatta LOTUS 123 gibi paket programlar mevcuttur.

Değiştirilmiş simpleks metoduna ilişkin prosedür adımlan aşağıda verildiği gibidir.

Değiştirilmiş simpleks metodu ardışık optimizasyon metodu olarak da adlandınlmaktadır.

      1. Hedef Programlama Çözüm Yöntemine İlişkin Bir Örnek

Hedef programlama yaklaşımına ilişkin bütün bu açıklamalardan sonra modelin daha iyi anlaşılması açısından aşağıda verilen çok amaçlı doğrusal programlama problemi için hedef programlamayı uygulayalım.

 

Doğrusal Modelin Amaç Fonksiyonları

Maksimum Z1 = X1 + 2X2 –X3 +3X4 +2X5 +X7

Maksimum Z2 = X2 +X3 +2X4 +3X5 + X6

Maksimum Z3 = X1 + X3 -X4 +X6 – X7

Kısıtlar

X1 + 2X2 +X3 +X4 +2X5 +X6 + 2X7 £ 16

-2X1 - X2 +X4 +2X5 +X7 £ 16

-X1 +X3 +2X5 +X7 £ 16

X2 +2X3 -X4 +2X5 –2X6 -X7 £ 16

Xj ³ 0 j=1,2,3,4,5

Bu problem çözüldüğünde ideal çözüm noktasımn Z*=(48,32,16) olarak bulunduğu

görülür . İdeal çözüm noktası için bulunan değerleri amaç fonksiyonları için birer hedef değeri olarak kabul edersek aşağıdaki hedef programlama modeline ulaşmış oluruz.

Hedef programlama modeli amaç fonksiyonu

Minimum P1 ( d1+ + d2+ + d3+ + d4+) + P2 ( d5- + d6-+d7- )

Kısıtlayıcılar

X1 + 2X2 +X3 +X4 +2X5 +X6 + 2X7 +d1- -d1+ =16

-2X1 - X2 +X4 +2X5 +X7 + d2- -d2+ =16

-X1 +X3 +2X5 +X7 + d3- -d3+ =16

X2 +2X3 -X4 +2X5 –2X6 -X7 + d4- -d4+ =16

X1 + 2X2 –X3 +3X4 +2X5 +X7 + d5- -d5+ =48

X2 +X3 +2X4 +3X5 + X6 + d6- -d6+ =32

X1 + X3 -X4 +X6 – X7 + d7- -d7+ =16

di- *di+ =0

Xj ³ 0 j=1,2,3,4,5,6,7 i=1,2,3,4,5,6,7

Yukarıda oluşturduğumuz modelde uygun bir çözüm alanına ulaşmak için en önemli hedef olarak doğrusal modelin kısıtlayıcılar kümesi alınmıştır.2.dereceli hedef ise doğrusal programlama modelinin amaç fonksiyonları olarak alınmıştır . Sonradan tesbit edilen üç kısıt için erişim değeri olarak ise bireysel optimal çözüm değerleri öngörülmüştür.Bu durumda bütün sapma değişken değerlerinin sıfır olmayacağı açıktır.

 

Öncelikli hedef programlama modeli olarak belirlediğimiz yukarıdaki modeli ardışık optimizasyon yöntemiyle çözelim.Bunun için öncelikle P1 amacını optimize edelim.

Minimum P1 ( d1+ + d2+ + d3+ + d4+)

Kısıtlayıcılar

X1 + 2X2 +X3 +X4 +2X5 +X6 + 2X7 +d1- -d1+ =16

-2X1 - X2 +X4 +2X5 +X7 + d2- -d2+ =16

-X1 +X3 +2X5 +X7 + d3- -d3+ =16

X2 +2X3 -X4 +2X5 –2X6 -X7 + d4- -d4+ =16

X1 + 2X2 –X3 +3X4 +2X5 +X7 + d5- -d5+ =48

X2 +X3 +2X4 +3X5 + X6 + d6- -d6+ =32

X1 + X3 -X4 +X6 – X7 + d7- -d7+ =16

di- *di+ =0

Xj , di- ,di+ ³ 0 j=1,2,3,4,5,6,7 i=1,2,3,4,5,6,7

Problem çözüldüğü zaman aşağıdaki sonuç verileri elde edilecektir .

X4=16

d3-=16 Min (d1+ + d2+ + d3+ + d4+)=0

d4-=32

d7-=32

 

Amaç fonksiyon değerinin sıfır olarak bulunması bize uygun bir çözüm alam olduğunu göstermektedir. Yani birinci öncelikli hedefe ulaşılmıştır.Bu durumda ikinci öncelikli hedefi optimize ederiz.

Minimum P2 ( d5- + d6-+d7- )

Kısıtlayıcılar

X1 + 2X2 +X3 +X4 +2X5 +X6 + 2X7 +d1- -d1+ =16

-2X1 - X2 +X4 +2X5 +X7 + d2- -d2+ =16

-X1 +X3 +2X5 +X7 + d3- -d3+ =16

X2 +2X3 -X4 +2X5 –2X6 -X7 + d4- -d4+ =16

X1 + 2X2 –X3 +3X4 +2X5 +X7 + d5- -d5+ =48

X2 +X3 +2X4 +3X5 + X6 + d6- -d6+ =32

X1 + X3 -X4 +X6 – X7 + d7- -d7+ =16

d1+ + d2+ + d3+ + d4+=0

di- *di+ =0

Xj , di- ,di+ ³ 0 j=1,2,3,4,5,6,7 i=1,2,3,4,5,6,7

Problem çözüldüğü zaman aşağıdaki sonuç verileri elde edilecektir .

X4=16

d3-=16 Min (d5- + d6-+d7-)=32

d4-=32

d7-=32

Bulunan çözümde amaç fonksiyon değeri sıfıra eşit olmadığı için ideal çözüm noktası uygun çözüm alam dışında kalmıştır.Elde ettiğimiz çözüm değerleriyle Z1(x) ve Z2 (x) amaçlan bireysel optimumlanna, yani hedef diizeylerine ulaşmışlardır.Bununla birlikte Z3 (x) amacı bireysel optimumdan 32 birimlik negatif sapma ile sonuçlanmıştır , çünkü d7-=32 olarak gerçekleţmiţtir. Yani problemin çözümü ZK = (Z1 ,Z2 ,Z3) =( 48,32,-16) noktasında gerçekleşmiştir .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAKÇA

1.ÖZKAN M.Mustafa, Çok Amaçlı Doğrusal Programlama ve Bir Tekstil İşletmesinde Uygulama Denemesi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi,Bursa, 1994

2.WINSTON Wayne.L., Operation Research,Applications and Algorithms,Third Edition, Duxbury Press, California,1994

3.ZELENY Milan, Multiple Criteria Decision Making, Mc Graw Hill, New York, 1982