1. KÜLTÜR KAVRAMI

  2. Kültür, doğuştan getirilmez, sonradan öğrenilir. Genlerden değil, içinde bulunulan sosyal çevreden kazanılır. Her insan, düşünce kalıpları, duygular ve hayat boyu öğrendiği rol ve hareketleri taşır. Aslında bir anlamda kültür, düşüncelerdeki yazılımlardır.

    Kültür Analizi: Organizasyonlarda, üç seviyede yapılır:

    İlk seviyede, gözlemlenebilen kültürle ilgilidir. Bunlar, yeni grup üyelerine öğretilen ve geliştirilen metotlardır. Burada, kulaktan kulağa aktarılan hikayeler, seromoniler ve grupların başarı hikayelerine ait ortak ritüeller vardır.

    İkinci seviyede, insanların birbirlerine bağlılığında kritik rol oynayan ve kültürün üyeler üzerinde güçlü motivasyon sağlayan paylaşılan değerler vardır. Pek çok danışmana göre, organizasyonlar egemen olan ve birbirleriyle tutarlı paylaşılan değerlerin konulmasıyla gelişir. "Paylaşılan" teriminden anlaşılan grubun bütünlüğüdür.

    Üçüncü ve son analiz düzeyi ise, Ortak Düşünceler vardır. Deneyimler sonucu kazanılan ortak düşüncelerdir.
     
     

  3. ÖRGÜT KÜLTÜRÜ NEDİR?
Örgüt Kültürü, örgüt içindeki insanların, zaman içinde geliştirdikleri gelenekler, anlayışlar ve normlar bütünüdür. Sözgelimi, bir çalışan yöneticisiyle konuşurken ceketini iliklemezse ve çalışma arkadaşı bu konuda kendisini uyarırsa, bu, örgüt kültürünün bir parçasıdır. Yani kısaca, örgüt kültürü, paylaşılan değerlerdir.

Örgüt kültürü, Davranışların karmaşık kalıplarından, umutlardan, ideallerden, değerlerden, tutumlardan meydana gelir.

Örgüt Kültürünün Dinamikleri


 
 

Örgüt Kültürünün Kaynakları Örgüt Kültürünün Çeşitleri

  1. Geçmişi ve Deneyimleri * Bireysel Kültürler
  2. Temel İnançlar * Güç ve Uzman Kültürü
  3. Gelenekler * Rol Kültürleri ve Bürokrasi
  4. Mitler ve Söylenceler * İşbirliği Kültürü
  5. İstekler ve Hırslar * Görevler ve Yetkilendirme Kültürü
  6. Eğitim * Ortaklık Kültürü
* Üstünlük Kültürü
 
 
 
  1. STRATEJİ KAVRAMI
Strateji; bir yatırımın uzun vadeli hedeflerinin ve amaçlarının tespit edilmesi ve bunlara ulaşmak için gerekli olan kaynakların ayrılması hareket yönünün belirlenmesidir.




 
 
 
 
 
 

Strateji Çeşitleri

Şirketin yapısına bağlı olarak stratejiler sınıflandırılabilir. Şirketin birden çok faaliyet alanı varsa bu şirketin birleşik düzey stratejilere ihtiyacı vardır, fakat şirket faaliyet alanı tek ise iş düzey strateji geliştirilmelidir. Özünde her ikisi aynıdır. Birden çok faaliyet alanı bulunan şirket her faaliyet alanına göre değişik stratejiler geliştirmek zorundadır. Dolayısıyla şirketin yapısı ve kültürü ile strateji karşılıklı birbirini etkiler.

Örgüt Kültür ve Strateji Etkileşimi

Organizasyon kültürlerinin stratejiler üzerinde etkileri vardır. Bazı şeyler yapılırken çevresel ve geleneksel faktörler in etkisi gözardı edilemez. Bulunulan ve yaşanılan ortama bağlı olarak kişilerin düşünceleri şekillenir. Ortam insanın düşünce yapısını belirler. Bu durum kendini strateji ve çözüm belirlemede de gösterir. Örneğin aynı koşullarda bulunan ve aynı alanda faaliyet gösteren firmalar bu koşullarda değişik stratejiler geliştirebilirler. Değişik strateji geliştirmenin nedeni farklı kültür yapıları dolayısı ile piyasa koşullarında üzerine yoğunlaşılan, önem verilen ve yorumlanan bilgilerin farklı olmasıdır.

Evrimsel mod hem statik hem dinamik stratejiler ile uğraşmaktadır. Strateji zorunlu ise, o zaman strateji yapıyı tahmin etmeli. Strateji değişikliğini yapıda takip edebilmelidir.

Bir organizasyonun stratejilerini oluşturan hedefler ve kararlar, zamanla planlanarak oluşturulmalı veya önemli kararlar sonucu aniden oluşmalıdır. Stratejinin yapıyı tanımladığını savunanlar, karar verenleri sahip oldukları yapıyı seçenler olarak tanımlamaktadırlar. Organizasyonun dönüşüm süreci, çevre ve diğer faktörler yapının ana unsurlarıdır.
 
 
 
 

Örgüt Kültürünün, Strateji üzerinde etkisi 6 farklı yolla görülür:

  1. Strateji oluşturulurken, organizasyonun analizci davranışına, çevreden bilgiyi nasıl aldığına bağlıdır. Çevrenin güvensiz fakat kontrol edilebilir olduğunu düşünen bir çevre zaman ve kaynaklarını çevre analizi için ayırır. Fakat çevreyi sabit ve bilinir olarak gören çevre bunun için zaman harcamaz.
  2. Bilgiler seçildikten, organizasyonlar bazı bilgilerin üzerine doğal olarak daha fazla eğilir. Örneğin, aynı alanda faaliyet gösteren organizasyonların farklı pazarlara ilgi duyması gibi. Bazı organizasyonlar, sayılar ve istatistiklere göre hareket eder çünkü sayıların belirsizliği ortadan kaldırdığına inanır, buna karşın bazı organizasyonlar gazete verilerini dikkate alır.
  3. Bilgiler toplandıktan sonra yorumlanmalıdır. Yorumlama metodları da yine kültürlere göre değişkenlik gösterir.
  4. Bilgi yorumlanıp, sebep-etki ilişkisi belirlendikten sonra, nasıl tepki verileceğine karar verilmelidir. Buda etik bir bileşeni gerektirir. Stratejiler sadece mantık ve sebeplerle belirlenmeyip toplumsal normlarda etkilidir.
  5. Bilginin yorumlanması stratejinin neyi geliştirmesi gerektiği üzerine bir görüş birliğini gerektirmez.
6. Güç konusu da önemlidir. Organizasyonlarda bulunan farklı alt kültürler tarafından oluşturulan çözümler sonucu çelişkiler oluşabilir. Bu durumda yine bulunulan kültür ortamını belirlediği farklı güç odaklarının çözümleri dikkate alınır. Örneğin, otokratik yönetimin bulunduğu yerlerde çözüm liderin seçimine bağlıdır.